Παλαιός Παντελεήμονας | Πιερίας

Παλαιός Παντελεήμονας

Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, στη σκιά του βουνού των θεών, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο βρίσκετε ο Παλαιός Παντελεήμονας.

Με μόλις 43 χιλιόμετρα απόσταση από την Κατερίνη, στο Νοτιοδυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας, στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου είναι χτισμένη η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας.

Εκεί ιδρύθηκε, στα τα τέλη του 14ου αιώνα, το γραφικό χωριό με το όνομα Παλαιός Παντελεήμονας.

Ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, κατάφερε να διατηρήσει, ο Παλαιός Παντελεήμονας, το τοπικό του «χρώμα» καθώς είχε σχεδόν ερημώσει στην δεκαετία του 1950.

Για τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί το χωριό Παλαιός Παντελεήμονας από τους κατοίκους του, που έχτισαν τον Νέο Παντελεήμονα, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα. Από τη δεκαετία του ’80 όμως, το χωριό άρχισε να παίρνει ξανά ζωή.

Η ντόπιοι επιστρέφανε και αναπαλαιώνανε τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, το σχολείο, τα καλντερίμια και την λιθόστρωτη πλατεία στον οικισμό Παλαιός Παντελεήμονας.

Επιλέξτε Rent a Car in Greece ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη και επισκεφτείτε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Μακεδονία. 

Το χωρίο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής