Χαλκιδική

Χαλκιδική
«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», λένε οι βορειοελλαδίτες και κάτι ξέρουν

Η Χαλκιδική είναι μια εκπληκτικής ομορφιάς χερσόνησος που ανήκει στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα.

Εδώ και πολύ καιρό φημίζεται για τα όμορφα φυσικά τοπία της, τα εξαιρετικά παραθαλάσσια θέρετρα και τις εξωτικές παραλίες της. Η χερσόνησος χωρίζεται σε τρεις μικρότερες χερσονήσους, τα λεγόμενα “πόδια” της.

Το νοτιότερο πόδι, που ονομάζεται Κασσάνδρα, είναι γεμάτο με πολυτελή ξενοδοχεία, θέρετρα και παραλίες με όλες τις δυνατές ανέσεις. Το μεσαίο πόδι, που ονομάζεται Σιθωνία, είναι λιγότερο εμπορευματοποιημένο αλλά γεμάτο από υπέροχους απομονωμένους όρμους.

Το βορειότερο πόδι, ο Άθως, αποτελείται εξ ολοκλήρου από διάφορες μοναστικές κοινότητες και είναι, ως επί το πλείστον, κλειστό για το κοινό. Μόνο στους άνδρες επιτρέπεται η πρόσβαση στη χερσόνησο, και πρέπει να λάβουν εκ των προτέρων ειδική άδεια ακόμη και για να αποβιβαστούν εκεί με το πλοίο.

Η Χαλκιδική διαθέτει τον τέλειο συνδυασμό παρθένων τοπίων και σύγχρονων ανέσεων που εξυπηρετούν σχεδόν κάθε επισκέπτη.

Το παρθένο φυσικό της περιβάλλον συμπληρώνεται από τις ζωντανές θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις των κατοίκων της, ενώ η πλούσια γαστρονομία της περιοχής αναδεικνύεται τις ημέρες των γιορτών με περίτεχνες τελετές.

Ο συνδυασμός του αρώματος των πεύκων και της άλμης της θάλασσας χαλαρώνει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να απολαύσουν τις φημισμένες ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα της περιοχής με μεγάλη ηρεμία.